TARİHÇE
Hayvancılık sektörü;
ulusal gelir ve dış satımı artırmak, sanayi ve hizmetler sektöründe yeni
istihdam imkânları yaratmak, sektörler arası dengeli bir kalkınma ile bölgeler
arası gelişme farklılıklarını azaltmak ve ulusal kalkınmanın istikrar içinde
gerçekleştirilmesini sağlamak gibi önemli iktisadi fonksiyonlar yüklenmiştir.
Sanayi, ticaret ve
hizmetler sektöründe olduğu gibi, kırsal kesimde de bitkisel ve hayvansal
üretimde ihtisaslaşma giderek yaygınlaşmaktadır. Çağımızda teknik ve teknolojik
düzeydeki gelişmenin hızlı olması, her üretim ünitesini yığın halinde üretim
yapan işletmeler haline getirmiştir. Bir yandan çağdaş gelişmeler ve sağlıklı
beslenme ihtiyaçları, öte yandan ülkemizin hayvancılık açısından taşıdığı
potansiyel hayvansal üretime daha rasyonel bir yapı kazandırmayı kaçınılmaz
hale getirmiştir. Gelişmiş ülke ekonomilerinin tamamında hayvancılık ve
hayvancılığa dayalı sanayinin taşıdığı önem dolayısıyla, veteriner hekimlik
eğitiminde sektörel ekonomi ve hayvansal üretime ilişkin dersler yoğun şekilde
verilmektedir.
Bugün yatırım maliyetleri
oldukça yüksek olan entegre besicilik, süt sığırcılığı, endüstriyel tavukçuluk
işletmelerinin üretimden satış ve pazarlamaya kadar planlaması,
projelendirilmesi, işletmelerin yönetim ve organizasyonu başlı başına bir
uzmanlık gerektirmektedir.
Kırsal ekonomik kalkınmada
önceliklerden biride yeterli miktar, nitelik ve kalitede insanın teminidir.
Bunun ise veteriner hekimler başta olmak üzere sektörde görev yapacak kişiler
için yüksek öğretim ve eğitim programlarına bağlı olduğu bilinmelidir.
Hayvancılık kırsal
ekonomik yapının ayrılmaz bir parçası, aynı zamanda ekonomik kalkınmanın
lokomotifi ve kırsal istihdamın en verimli sektörüdür. Veteriner Hekim ise,
hekimlik dışında teknik, teknolojik ve ekonomik bilgi birikimine sahip kişi
olarak tanımlanmaktadır.
Veteriner hekimliğini
insan hekimliğinden ayıran tek fark ve önemli özelliği, uğraştığı sujenin
iktisadi bir mal olmasıdır. Temelde iktisadi bir mal olan hayvan ve onu üretip
yetiştiren hayvan üreticisine hizmet götüren veteriner hekimlerin koruyucu
hekimlik uygulamaları, hayvan tedavisi, ıslahı, ürünlerde (et, süt, yumurta,
yapağı, tiftik vb.) birim başına verimliliği ve kaliteyi arttırma çabaları,
amaç değil; ekonomik yararı makro ve mikro ekonomik olarak arttırmaya yönelik
araçtır.
Dünya’da hayvancılıkta
ileri pek çok ülkenin Veteriner Fakültelerinde, Çiftlik Hayvanları Ekonomisi,
Sığırcılık Ekonomisi, Hayvansal Üretim Ekonomisi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi gibi
çeşitli adlar altında Lisans ve Lisansüstü ders programları uygulayan
departmanlar bulunmaktadır.
Hayvan Sağlığı Ekonomisi
ve İşletmeciliği Anabilim Dalı, Türkiye’de ilk defa Ankara Üniversitesi
Veteriner Fakültesi’nde 29.05.1965 tarihinde ‘’Hayvancılık İşletme Ekonomisi’’
adı ile kurulmuştur.
HAYVAN SAĞLIĞI EKONOMİSİ
ve İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI HAKKINDA
Anabilim dalında
hayvancılık politikaları, kırsal ekonomik kalkınma, hayvansal üretim
planlaması, hayvancılığa dayalı sanayi işletmeciliği, hayvancılık
işletmelerinde yönetim, planlama ve proje hazırlama, hayvansal ürünler
pazarlaması, hayvancılıkta üretici örgütlenmesi ve hayvan sağlığı ekonomi gibi
alanlarda çok sayıda bilimsel araştırma gerçekleştirilmiştir.
Günümüzde mevcut
kaynakların daha verimli ve rasyonel kullanılması fikrinden hareketle ekonomi
formasyonu olmayan veteriner hekim yetiştirmek anlamsız olacaktır. Türkiye
genelindeki hayvancılık işletme ekonomisi anabilim dallarında hayvancılığın
çeşitli alt sektörleri itibariyle ekonomisi ve işletmeciliği konularında çok
sayıda araştırma yapılmış, ülke hayvancılığının kalkındırılması ve rasyonel bir
yapı kazanması için çağdaş ve bilimsel çözüm önerileri getirilmeye
çalışılmıştır.
Hayvancılık işletme
ekonomisi dersinin temel amacı, ekonomik bir uğraş olan hayvancılık ve hayvan
sağlığı ile ilgili makro ve mikro düzeyde temel ekonomi bilgileri yanında
hayvancılık işletmelerinde temel işletmecilik fonksiyonlarını kullanabilen,
işletme sonuçlarını ekonomik ilkeler ışığında değerlendirebilen, veteriner
hekim yetiştirmektir.
Genellikle lisans
düzeyinde 4. sınıflara okutulan hayvancılık ekonomisi dersi; hayvancılıkta
temel ekonomik kavramlar, kırsal ekonomik kalkınmada istihdam, enflasyon ve
milli gelir hesapları, arz-talep etkileşimi ve fiyat oluşumu, üretimde
girdi-çıktı ilişkileri ve ekonomik optimizasyon ilkeleri, temel işletmecilik
fonksiyonları, hayvancılık sektöründe örgütlenme ve hayvancılık işletmelerinde
hastalık yönetimi ve prensipleri konularını içermektedir.
Ders sonucunda veteriner
hekimlere ulusal ölçekte temel ekonomik faaliyetleri anlayabilme ve
değerlendirebilme, hayvansal üretim ve yetiştiriciliğine ilişkin bilgileri
ekonomik anlayışla analiz etme becerisi kazandırılmaktadır.